Araştırma Makalesi    |    Açık Erişim
Uluslararası Psiko-Sosyal Eğitim Araştırmaları Dergisi 2021, Clt. 1(1) 1-7

Üniversite Öğrencilerinde Psikolojik İyi Oluş ve Özgecilik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Ömer Faruk Akbulut

ss. 1 - 7

Yayın Tarihi: Aralık 31, 2021  |   Görüntüleme Sayısı: 11/12   |   İndirilme Sayısı: 13/13


Özet

Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile özgecilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 189 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada, üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeylerini belirlemek için “Psikolojik İyi Oluş Ölçeği” ve özgecilik düzeylerini belirlemek için “Özgecilik Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile özgecilik düzeyleri arasında .46 düzeyinde pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca basit doğrusal regresyon analizi sonucunda üniversite öğrencilerinde özgecilik değişkeninin psikolojik iyi oluşun %21’ini açıkladığı görülmüştür. Araştırmadan elde edilen veriler alanyazın ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

Anaktar kelimeler: Psikolojik iyi oluş, özgecilik, üniversite öğrencileri


Bu makaleye nasıl atıf yapılır

APA 7th edition
Akbulut, O.F. (2021). Üniversite Öğrencilerinde Psikolojik İyi Oluş ve Özgecilik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Uluslararası Psiko-Sosyal Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1(1), 1-7.

Harvard
Akbulut, O. (2021). Üniversite Öğrencilerinde Psikolojik İyi Oluş ve Özgecilik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Uluslararası Psiko-Sosyal Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1(1), pp. 1-7.

Chicago 16th edition
Akbulut, Omer Faruk (2021). "Üniversite Öğrencilerinde Psikolojik İyi Oluş ve Özgecilik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi". Uluslararası Psiko-Sosyal Eğitim Araştırmaları Dergisi 1 (1):1-7.