Cilt 1 Sayı 1 (Aralık 2021)
Sayı Bilgileri Issue Information

ss. i - vi

Özet

Anaktar kelimeler:

Orjinal Araştırma Makaleleri Üniversite Öğrencilerinde Psikolojik İyi Oluş ve Özgecilik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Ömer Faruk Akbulut

ss. 1 - 7

Özet

Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile özgecilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 189 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada, üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeylerini belirlemek için “Psikolojik İyi Oluş Ölçeği” ve özgecilik düzeylerini belirlemek için “Özgecilik Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile özgecilik düzeyleri arasında .46 düzeyinde pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca basit doğrusal regresyon analizi sonucunda üniversite öğrencilerinde özgecilik değişkeninin psikolojik iyi oluşun %21’ini açıkladığı görülmüştür. Araştırmadan elde edilen veriler alanyazın ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

Anaktar kelimeler: Psikolojik iyi oluş, özgecilik, üniversite öğrencileri

Orjinal Araştırma Makaleleri Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapinin Anksiyete ve Depresyon Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi: Sistematik Derleme

Ece Bulat, Önder Baltacı

ss. 8 - 27

Özet

Bu sistematik derlemenin amacı, uluslararası düzeyde Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapinin içeriğini sunmak, depresyon ve anksiyete üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmada ele alınacak makaleler belirlenirken yapılandırılmış bir literatür taraması yapılmıştır. Literatür taraması Eylül 2021- Ekim 2021 tarihleri arasında İngilizce ve Türkçe olarak ULAKBİM, Web Of Science ve Scopus veri tabanlarında araştırma makalelerini içerecek biçimde gerçekleştirilmiştir. Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi programının anksiyete ve depresyon düzeylerine etkisi üzerine gerçekleştirilen araştırmaları belirlemek amacıyla literatür taramasında “Bilinçli Farkındalık”, “Bilişsel Terapi”, “Temelli”, “Depresyon”, “Anksiyete”, “Mindfulness”, “Cognitive Therapy”, "Mindfulness", "Based", "Cognitive Therapy", “Anxiety” ve “Depression” terimleri kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapinin depresyon ve anksiyete üzerindeki etkisini inceleyen 10 çalışma oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında incelenen Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapinin deneysel model türü, çalışma grubu, oturum içerikleri ve programların etkililiği açısından incelenmiştir. İncelenen müdahale programlarının genel olarak depresyon ve anksiyete üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonuçları, literatür açısından tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

Anaktar kelimeler: Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi, MBCT, Depresyon, Anksiyete

Orjinal Araştırma Makaleleri Psikolojik Yardım Konusunda 2010-2020 Yılları Arasında Yapılan Lisansüstü Tezlerin Araştırma Eğilimlerinin İncelenmesi: Bir İçerik Analizi

Esra Örtücü

ss. 28 - 40

Özet

Bu araştırmanın amacı 2010-2020 yılları arasını kapsayan on yıllık süre içerisinde psikolojik yardım konusunda yapılmış olan lisansüstü tezlerin araştırma eğilimlerinin belirlenmesidir. Araştırma betimsel bir çalışma olup bu kapsamda doküman incelemesi yapılarak tezler incelenmiştir. Çalışmada YÖK Tez veri tabanında gelişmiş tarama yöntemi ile 89 yüksek lisans tezi, 12 doktora tezi ve 3 uzmanlık tezi olmak üzere toplam 104 lisansüstü tez incelenmiştir. Her bir tez “Tez İnceleme Formu” kullanılarak içerik analizine tabi tutulmuştur. Tezler içerik analizi yapılarak; tezin yayımlandığı yıl, değişkenlerin türü, yöntemi, veri toplama araçları, örneklem özellikleri ve veri analiz tekniklerini kapsayacak şekilde incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre: psikolojik yardım konusunda yapılan lisansüstü tezlerde ağırlıklı olarak çalışılan konular; psikolojik yardım arama tutumu, yaşam kalitesi, sosyal damgalanma, psikolojik sağlamlık, sosyal destek, evlilik ilişkileri konularıdır. Araştırma yöntemi olarak çoğunlukla nicel araştırmalardan ilişkisel tarama deseni kullanılmış olup veri toplama aracı olarak likert anket/ölçek kullanılmıştır. Örneklem grubu kadın cinsiyeti ağırlıklı olduğu örneklem yaş aralığının 18-25 ağırlıklı olarak lisans öğrencileri ile çalışıldığı ve örneklem büyüklüğünün 301-1000 arasında değiştiği, veri analiz tekniği olarak kestirimsel analiz t testi, ANOVA ve korelasyon kullanıldığı anlaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular alan yazın ışığında tartışılmış olup ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

Anaktar kelimeler: Psikolojik Yardım, İçerik Analizi, Araştırma Eğilimleri

Orjinal Araştırma Makaleleri Dijital Oyun Bağımlılığını Önlemeye Yönelik Uygulanan Programlar

Hamza Şentürk

ss. 41 - 56

Özet

Bu araştırmanın amacı, literatürde çevrimiçi oyun bağımlılığını önlemeye yönelik geliştirilen psikoeğitim programlarını ve psikoeğitim programlarının etkililiğini inceleyen araştırmaları sistematik bir şekilde gözden geçirmektir. Alanyazın taraması Eylül 2021 – Ekim 2021 tarihleri arasında DergiPark, Google Scholor, Web of Science, ULAKBİM, Scopus ve Scient Direct veri tabanlarında yayımlanan araştırma makalelerini içerecek şekilde Türkçe ve İngilizce olarak yapılmıştır. Dijital oyun bağımlılığını önlemeye yönelik uygulanan programlar üzerine yapılan araştırmaları ortaya çıkarmak için alanyazın taramasında "oyun bağımlılığı", "psikoeğitim", game addiction", "prevention program" , ''game addiction'', ''intervention programs'' terimleri kullanılmıştır. Yapılan alanyazın taraması sonucunda erişilebilen araştırmalar dâhil edilme kriterleri göz önünde bulundurarak araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Bu kapsamda araştırmanın çalışma grubunu, dijital oyun bağımlılığını önlemeye yönelik gerçekleştirilen programlarla ilgili 1 tanesinin nitel ve 6 tanesinin nicel olmak üzere toplamda 7 araştırma makalesi oluşturmaktadır. Araştırma çerçevesinde incelenen programlar; araştırma model türü, çalışma grubu, çalışmanın amaçları ve oturum içerikleri, süreleri açısından ele alınmıştır. Araştırma kapsamında incelenen psikoeğitim programları genel olarak etkili olduğu görülmüştür. Araştırma literatür ışığında elde edilen bulgular sonucunda tartışılmış ve gelecekte konuyla çalışması muhtemel uzmanlara önerilerde bulunulmuştur.

Anaktar kelimeler: Oyun Bağımlılığı, Psikoeğitim, Oyun Oynama Bozukluğu

Orjinal Araştırma Makaleleri Okul Ortamlarında Önleyici Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri

Ebru Yılmaz

ss. 57 - 61

Özet

Ruh sağlığı hizmetlerinde önemli bir yere sahip olan önleyici ve koruyucu psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri, bireylerin psiko-sosyal problemlerle karşı karşıya kalmamaları için temel beceriler kazandırmayı ve iyi oluşu arttırmayı amaçlayan hizmetler olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde tedavi hizmetlerinin maliyetli olması ve nüks etme durumlarının fazla olması sebebiyle önleyici hizmetlerin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu açıdan koruyucu ve önleyici temelli ruh sağlığı hizmetlerinin yürütülmesi çocuklar ve ergenler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, önleyici psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin düzeyleri, okullarda önleyici psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri, çocuklarda ruh sağlığı problemlerini önleme, ruh sağlığını koruma ve güçlendirme, öğrencilere, öğretmenlere ve ailelere yönelik önleyici psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri başlıkları ele alınmıştır.

Anaktar kelimeler: Psikolojik Danışma, Rehberlik, Önleyici